perjantai 1. huhtikuuta 2011

Tsi-tsing!

Ja (taas) meni kuppi nurin! Paikallinen terveyskeskus lähestyi perjantain kunniaksi iloisenvärisillä kirjekuorilla. Sisältäen laskun kromosomitutkimuksista, 212,50€, molemmilta, kiitos.

On se mahtava tietää, että (yhteis)kunta ei sitten millään tavalla halua tukea lapsettomia. Lapsilisääkin nostettiin melkein eurolla, hitto vieköön. Tasan ei mene nallekarkit!

Jossain toisessa todellisuudessa joku valittaa, miten vauvan tarvikkeet ovat niin kalliita.

***

Keskikaupungilla. Kiltinoloinen lapseton nainen kertoo sukulaisnaiselle hoitojen taloudellisesta puolesta.

Sukulaisnainen *jakaa myötätuntoa tyypilliseen tapaan*: "Ei ne meidänkään lapset kuule ilmaisia ole olleet."

Lapseton, hetken hiljaisuuden jälkeen: "Maksullisellako kävit?"

***

Näissä katkerissa tunnelmissa, vaikka kuulumme siihen onnekkaaseen joukkoon, joilla hoidot lopulta näyttävät tuottavan tulosta. Entäs se vähintään viidennes porukasta, joka tälläkin rahalla saa vain kädet täyteen paskaa?

Sylettää.

post signature

12 kommenttia:

 1. No täytyy kyllä sanoa ettei mitään halpaa lystiä noi(kaan) tutkimukset! Huh huijaa sentään!

  VastaaPoista
 2. Melkoiset on summat tutkimuksissa ihan kunnallisellakin... Ei taida noi "tavalliset lapselliset" lainkaan ymmärtää mitä lapsen teko maksaa, kun sen näin tekee. Ja etenkin kun joutuu jo käymään yksityisellä, niin summat on moninkertaiset. Me ei matkustella ulkomailla, eikä tosiaan tuhlata rahaa ja sekös muita kummastuttaa, mutta sitten menee perille, kun kertoo montako tonnia oli viimeisin klinikan lasku... ;) Mutta eipähän tuolla rahan menolla ole mitään väliä, sillä eihän sitä ihanaa lopputulosta voi missään rahassa mitata. Mutta kallista lystiä on, ja voin vain kuvitella sen katkeruuden, jos tulosta ei tulekaan... Siinä on sitten samalla talous ja mielenterveys kuralla...

  t: Luomuton

  VastaaPoista
 3. Hei multa meni nyt ihan ohi! Siis mikä tässä oli pointtina? Kaikki tutkimukset ilmaisiksi...? Ilmaisiksi lapsettomuudesta kärsineille? Epäilen että lasku kattaa jo valmiiksi vain pienen osan tutkimusten todellisista kustannuksista.

  VastaaPoista
 4. Pahoin kyllä pelkään, että jos kokonaan itse joutuisi maksamaan kromosomitutkimukset, hinta olisi vieläkin aika hurjasti kovempi :-(

  VastaaPoista
 5. Ymmärrän että lapsettomuushoidot ovat kalliita ja sylettää. Mutta samaa mieltä edellisten kanssa, että ei sitä laskua yksin kokonaan joudu maksamaan. Ja siihen on syy, miksi lasten elätystä tuetaan. Pitäähän yhteiskunnan varmistaa, että kansalaisia riittää jatkossakin. Lapsilisän korotus oli muuten todellisuudessa 40 senttiä.

  VastaaPoista
 6. Voi hyvää päivää, ei kai se pointti nyt ole saada tutkimuksia ilmaiseksi, mutta eiköhän sitä voi taivastella hintoja siitä huolimatta. Jokainen lapseton maksaa varmasti jokaisen sentin, jos tietää sen mahdollistavan lapsen. Summat on kuitenkin hoidoissa millä maksutavalla tahansa sen verran suuria, että kyllä sitä nyt voi muutaman kerran kommentoida! Kyllä ne "tavisäiditkin" kommentoi kaikkea kurahaalareiden hinnoista lähtien.

  Merkillistä kyllä Sydänjää, meidän kromosomitutkimukset yhteensä ei ollut noin paljon ja luulenpa, että aika samat testit kaikkialla tehdään. Menee siis käsittääkseni SPR:ään analysoitavaksi, joka ainoita labroja, joka näitä tekee ja standarditaksat varmaan molemmille sektoreille. Tietäiskö joku paremmin.

  Suoraan sanottuna meidän lapsessa on hintalappu 10 000 € ja enpä usko, että ihan moni helposti lapsellinen pääsee samoihin summiin tuolla mahtavalla "kyllä ne meidänkin lapset on maksanut" ajattelulla. Kun samat kulut niistä molemmista tulee hoitojen päälle vielä joka tapauksessa. Summaa on taivasteltu, monesta asiasta on tingitty, mutta olen kiitollinen, että euroilla olemme voineet asian "ratkaista".

  VastaaPoista
 7. Me käytiin miehen kanssa viime vuonna yksityisellä kromosomitutkimuksissa (B-Kromos) joista molempien piti maksaa 202e. Kelan osuutta ei näe suoraan (kun oli muitakin testejä joista on saattanut tulla korvaus) mutta korkeintaan korvaus on 139,91e (joilloin mikään muu testi ei olisi ollut Kela korvattava).

  VastaaPoista
 8. Saatteko hakea vielä KELAn korvausta tuosta vai onko tuo omavastuuosuus?? huh. (sairaanhoidon korvauksia ei saa, jos on lähetetty terveyskeskuksesta yksityislääkärin tutkimuksiin, silloin kustannukset maksaa kunta tai potilas itse.)

  Aika harva tajuaa mitä summia lapsettomuushoidoista joutuu pulittamaan itse, yhteiskunta kyllä korvaa osan lääkkeistä ja kunnallisella saa 3 hoitoa JOS todennäköisyydet on onnistumisen puolella. Mutta lääkkeet + polimaksut + toimenpidemaksut + hoitopäivien palkaton poissaolo työstä + ... siihen päälle piina & pettymykset. Hoidoista syntyneet lapset eivät syntymän jälkeen tule yhtään halvemmaksi kuin luomukollegansa.

  Kaikkeen ei yhteiskunnalla ole varaa, mutta esim. lapsettomuushoitoja ja adoptiota voisi tukea nykyistä paremmin. Tällä hetkellä niihin on varaa vain pienellä osalla kansalaisista.

  VastaaPoista
 9. Kelan korvaustahan tästä ei saa, kun kyse on julkisen sairaanhoidon palvelusta. Viime syksynä kyselin Väestöliitolta tämän tutkimuksen hintaa ja meille olisi jäänyt maksettavaksi noin 80€/pää. Ajatus oli sellainen, että saattaisiin julkisella tämä tutkimus ilmaiseksi, mutta luultavasti olen itse pelannut lääkäripeliä jotenkin väärin. Menimme yksityisen lääkärin lähetteellä terveyskeskukseen. Viime syksynä saimme jonkun tutkimuksen tällä tavoin ilmaiseksi. Ei tullut muuten SPR:ltä se vastaus, vaan jostain muusta labrasta, jonka nimeä en enää muista. Yritän huomenna soittaa Väestöliittoon ja kunan laskutukseen ja koettaa vieläkö tästä pääsisi jotenkin irti. Eihän nämä laskut ole kuin murto-osa siitä, mitä on jo maksettu, mutta jotenkin nyppii mennä omakustanteisena tutkimuksiin JULKISELLE puolelle.

  VastaaPoista
 10. Kuntien maksupolitiikka vaihtelee paljon, paikallisesti päätetään mitä korvataan ja mitä ei. Jos kotikuntanne kieltäytyy osallistumasta kustannuksiin niin kannattaa joka tapauksessa hakea kelan korvausta. Jos tulee hylky sieltäkin, niin onpahan ainakin yritetty.

  VastaaPoista
 11. Kävi sitten julkisella tai yksityisellä, Suomessa kukaan ei maksa kokonaan terveydenhuollon kustannuksia. Valtio subventoi aina. Terveydenhuolto on tosi kallista. Väärin on, jos esimerkiksi tietyssä kunnassa asuminen nostaa kustannuksia (niin kuin saattaa tässä tapauksessa olla?). Ja mielestäni se on väärin, että tän systeemin takia julkinen puoli rapautuu. Joillakin ei ole lainkaan valinnanvaraa.

  Toinen keskustelu on sitten se, että monet ihmiset kohtaavat erilaisia tragedioita niin, että kustannukset nousevat kohtuuttomiksi. Toisilla se voi olla lapsettomuus, toisilla lapsen tai oma vakava sairastuminen, joillakin köyhyys ylipäätään. Näistä syistä aiheutuvia kustannuksia pitäisi jakaa tasaisemmin kaikkien kesken.

  Luulen myös, että kiittämättömiä valittajia löytyy kaikista ihmisryhmistä riippumatta siitä, että onko lapsia vai ei. Tai miten ne on lopulta saatu, jos on saatu. Eli en kyllä itse tunnista niin leimallisesti juuri tuota "kurahaalareiden kustannuksista valittavaa tavisäitiä" syypääksi tässä puheena olleeseen epäkohtaan. Ja epäkohdista pitää tietenkin valittaa, muutenhan asiat ei koskaan muutu.

  VastaaPoista
 12. Vielä sen verran tähän "keskusteluun" rahasta/yksityisistä/julkisesta puolesta jne..

  Minulla on tilanne, että olen JULKISEN kautta hoidoissa, eikä JULKINEN puoli suostu ottamaan minulta verikoetta, jonka lääkäri minulta haluaisi ottaa. Minun tulisi maksaa siitä itse! Hiukan ihmetyttää ja kummastuttaa...

  VastaaPoista

Jaa ajatuksesi.