tiistai 22. maaliskuuta 2011

Kissat ja raskaus

Toksoplasmoosikokeeni tuli yllättäen takaisin negatiivisena. En ole koskaan sairastunut siihen, vaikka olen huoletta ulkomaillakin syönyt puolikypsää pihviä ja kissoja meillä/minulla on ollut koko kolmikymmenvuotisen elämäni ajan, vaikka enemmän koiraihminen olenkin.

Olen googlaillut tätä asiaa aika paljon ja otan tähän nyt koonnan toksoplasmoosista mitä kissoihin tulee.

Kissa saa tartunnan syötyään infektiivisiä taudinaiheuttajia., yleensä pienjyrsijän tai linnun. Kissa voi saada tartunnan myös toisen kissan ulosteesta tai raa'asta lihasta. Kissan saadessa tartunnan alkueläimen erittäminen ulosteisiin alkaa noin 3-20 vrk kuluttua ja eritys kestää tavallisimmillaan 2-3 viikkoa. Yleensä eritysjakso on kerran kissan elämässä, jos kissalla on normaali vastustuskyky. Eritysjakso on yleisintä nuorilla kissoilla. Kissoista 40-100% sairastaa toksoplasmoosin jossain vaiheessa elämäänsä.

Kun taudin oireet kissassa havaitaan, eritysjakso on yleensä jo päättynyt.

Alkueläimen muuttuminen tartuntaa aiheuttavaksi ympäristössä kestää 1-5 vuorokautta, minkä vuoksi suositellaan kissan hiekka-astioiden tyhjentämistä päivittäin.

Lähde Clinivet ja Zonoosikeskus.

Joten olettaisin, että meidän isot kissamme ovat turvallisia, mutta uusimmasta tulokkaasta ei voi olla vielä varma. Mies tyhjentää hiekkalaatikot päivittäin ja muihin varotoimiin emme ole ryhtyneet. Yhdessä neuvolan vihkosessa käskettiin häätää kissat odottavan äidin sängystä. Sitä emme ole tehneet, tosin nuorin ei sängyssä välitäkään nukkua. Olen kuitenkin ollut tarkempi nuoremman kissan käsittelyssä ja pessyt kädet silittelyn jälkeen. Näiden tietojen perusteella nuoremman kissankin pitäisi tällä hetkellä olla vaaraton. Kasvattajan luona se on saanut raakaa lihaa, mutta meillä ollessaan se ei ole ollut kosketuksissa mihinkään taudinaiheuttajaan.

Toksoplasmoosin voi saada myös ruoasta, mutta sen torjumiseen käyvät samat ohjeet kuin listerian välttelyyn.

post signature

1 kommentti:

  1. Joo meillä on nyt tosiaan nämä mun kissat täällä Englannissa ja toinen nukkuu sängyssä joka yö meidän kanssa ja nuolee mielellään kättä. Tyhjennän itse hiekkalaatikot päivittäin, mutta pesen kädet tietenkin aina sen jälkeen. Ekan raskauden aikana musta otettiin nuo toksoplasmoosikokeet ja lääkäri sanoikin, että sitä paskaa pitää tyyliin syödä että siitä jotain tulisi mutta joo...parempi että on varovainen, kun lääkäreilläkin on monia eri mielipiteitä.

    VastaaPoista

Jaa ajatuksesi.