maanantai 13. kesäkuuta 2011

Negatiivinen neuvolakäynti

Olen jo aiemmin todennut, että en osaa pelata lääkäripeliä.

Tänään pitkään odotettu neuvolakäynti lähti väärille raiteille heti alusta alkaen. Vakinaisen hoitajan sijainen aloitti keskustelun kysymällä, minkä ikäisiä vanhemmat lapsemme ovat. Sanattomaksi veti.

En pidä valittamisesta ja erityisesti raskausvalitukset riipivät hermoja, mutta neuvola on mielestäni sellainen osoite, jossa kaikista raskausvaivoista voi ja tulee kertoa. Kerron tässä valitukseni aiheen: pari viikkoa on supistellut, päivittäin, päivä päivältä enemmän ja supistukset ovat tuntuneet myös selän puolella. Yhdistän tämän väsymykseen, jota olen kokenut kahden kuluneen viikon kiireiden, huonosti nukuttujen öiden ja viime viikon helteiden vuoksi. Ratkaisuksi ajattelin itse paria päivää sairaslomaa, jotta voisin kunnolla levätä ja saada voimia jaksaa juhannukselta alkavaan kesälomaan saakka. Sanottakoon, että verenpaine oli laskenut varsin rajusti, joten jonkinlaisessa kriisissä kroppani selvästi on ollut.

Tällaiset asiat eivät kuulu neuvolan piiriin. Jos haluaisin tutkittavan, onko supistuksista ollut haittaa, pitäisi lähteä terveyskeskuksen päivystykseen. Neuvolassa asiaa ei voida tutkia ennenkuin kuukauden päästä, jolloin minulla on lääkärineuvola. Sairaslomaa ei myöskään päivääkään voi kirjoittaa neuvolan puolelta.

Onko todellakin näin? Koen asian erittäin vaikeaksi uskoa. Miten teidän neuvolassanne?

Jäi tunne, että jäin ihan tyystin heitteille oman onneni nojaan. Kuukauden päästä tavataan ja lycka till vaan sinne asti. Muihin mieltäni askarruttaviin kysymyksiin ei osattu vastata ja jäin siihen käsitykseen, että niistäkin voi kysellä sitten siellä päivystyksessä. Esim. siitä, että tutkitaanko streptokokkia yleensä ja voisiko supistukset johtua siitä tai onko selällään nukkumisesta haittaa.

Mitä sairaslomaan tulee, soitin neuvolan jälkeen työnantajalle, kerroin mikä tilanne on ja jäin täksi päiväksi kotiin. Lepo taisi tulla tarpeeseen, nukuin ihan koko päivän kunhan alkuun pääsin. Silti tuntuu unta riittävän vielä yöksikin.

post signature

17 kommenttia:

  1. Kokemukseni mukaan Uudellamaalla ainakin juuri tuo on tuttu käytäntö, eli neuvola ei hoida päivystysasioita, vaan silloin täytyy mennä terveyskeskukseen. Sitä ihmettelen kuitenkin, ettei supistuksiin suhtauduttu vakavammin, niiden takia kyllä sinuna kävisin vielä siellä tk:ssa. Voimia sinulle loppuraskauteen, ja muista, että sinä olet oman jaksamisesi paras asiantuntija, valita enemmän liikaa kuin liian vähän.

    VastaaPoista
  2. Eih. Siis olisihan sen hoitajan pitänyt ehdottomasti ainakin varata sulle pikimiten aika lääkärille joka tsekkaa tilanteen. Näin meidän neuvolassa ainakin, ei hoitaja jättänyt koskaan mitään arvailujen varaan ja lääkärikin kirjoitti samantien sairaslomaa enemmän kuin olisin itse halunnutkaan ja kyseessä oli mulla harjoitussupistukset jotka eivät koskaan mitään edistystä aiheuttaneet kohdunsuulla..Meillä siis neuvola on terveyskeskuksen yhteydessä ja neuvolalääkärinä toimii oma terveyskeskuslääkäri, tosin tietysti ajan sai neuvolan puolelle sille lääkärille joka parhaiten oli saatavilla. Ja ihan loppuraskaudessa kun verenpaineeni alkoi hieman kohoilla harkitsi terkkari jo vakavasti laittavansa minut äitiyspolille tsekkaukseen, vaikka paineet eivät hirvittävästi edes olleet nousussa. Sitä en tiedä voiko hoitaja itse kirjoittaa sen 3 päivää sairaslomaa, kyllä kai?

    VastaaPoista
  3. No huh, ei todellakaan kuulu asian olla noin! Kyllä mun neuvolatätini suhtautui vakavasti supisteluihin ja suorastaan kehotti hakemaan sairauslomaa, jota saa kyllä ihan neuvolalääkäriltä. Mun terkka jopa suositteli pyytämään sitä ennemmin neuvolasta, kuin esim. työterveydestä tai muualta.

    Sun terkkasi on ollut ihan väärässä ja toiminut vastuuttomasti.

    Noilla viikoilla kipeät supistukset eivät ole normaalia, vaan tarvitset niihin lepoa ja kohdunsuun tutkimista. Kivuttomia harjoitussupistuksia toki voi jo olla, mutta ei niitäkään saa ihan mahdottomasti ja pitkäkestoisesti olla. Joillain meinaan nekin ovat jo avanneet paikkoja.

    Ja sulla ollut nyt jo kivuliaita ja selässäkin tuntuvia, jotka ovat vielä jopa lisääntyneet, joten tilanteelle täytyy tehdä jotain. Ei voi koskaan tietää tekevätkö ne jotain hallaa, mutta ei kannata ottaa mitään riskiä asian suhteen.

    Nyt vaan kehotan sua pistämään kovan kovaa vasten ja _vaadit_ päästä neuvolalääkärille. Sun ei todellakaan kannata ja tarvitse odotella mihinkään kuukauden päähän ja kärsiä.

    Tsemppiä! :)

    VastaaPoista
  4. Niin ja mulla tutkittiin streptokokki samalla, kun olin neuvolan kautta hakeutunut labratesteihin. (josta löytyi lopulta hiiva) Halusin tutkia asian juuri supistusten takia, että onko mulla joitain tulehduksia. Uskomatonta touhua sun terkalta. Sulla on oikeus streptotestiin ja se kannattaa tehdäkin, jotta ei ainakaan tosiaan mitkään tulehdukset supistuksia saa aikaan. (bakteerivaginoosi esim.)

    Selällään nukkumisesta voi olla oman käsitykseni mukaan "haittaa" sinulle, koska selällään maatessa kohtu voi painaa jotain verisuonta/suonia, joka voi aiheuttaa sulle huonoa oloa.

    Muakin kiinnostaisi tietää virallinen kanta siihen, onko siitä vauvalle haittaa (esim. hapenottoon vaikuttaako?). En ole muistanut kysyä asiasta. Itse olen välttänyt selällään nukkumista varmuudeksi (ja se saa mulle aikaan joskus sen pahan olonkin), mutta kuitenkin usein herään aamulla selälläni, vaikka kyljellä yöllä nukahdan. Netissä liikkuu niin montaa tietoa asiasta, että niihin en osaa luottaa.

    Hyvä, että jäit lopulta pois töistä loppupäiväksi. Omaa vointiaan kannattaa kuunnella.

    VastaaPoista
  5. No jopas! Mun käsittääkseni nimenomaan raskaudesta johtuvat jutut kuuluu neuvolan piiriin. Yleensä kyllä tuntuu saavan ylimääräisen ajan neuvolalääkärille, jos sille on aihetta. En tiedä miten meidän neuvolassa, kun mulla ei oo ollut tarvetta ylimääräsille tarkastuksille. Työterveyshuollon kauttahan monet saa kans sairaslomaa, olisko sulla semmoseen mahdollisuutta? Kyllä nuo supistukset pitäisi aina ottaa vakavasti myös neuvolassa. Nyt vaan koitat levätä, ettei supistukset ylly. Muista juoda, pienikin kuivuminen aiheuttaa helposti supistuksia! Tsemppiä.

    VastaaPoista
  6. Ne sijaiset...

    Neuvolan tätihän ei voi itse asiaa sen suuremmin tutkia, neuvolan lääkärille voi asiasta puhua,ja toivoa että pistää asiaa eteenpäin. Tai, jos tilanne tuntuu akuutilta, menet sairaalaan. Tai jos tarvitset heti sairaslomaa, menet sairaalaan.Neuvola-lääkäritkin on nin työllistettyjä, ettei heillekään heti pääse. Ja toisaalta, väsymykset ja supistuksetkin kuuluvat siihen raskauteen, jossain määrin. Neuvolan tädit varmaan kuulevat sitä yhdestä jos toisesta suusta... Jämäkkyyttä siellä tosiaan tarvitaan. Ja asioita pitää uskaltaa vaatia.

    Neuvolantäti VOI kirjoittaa kolme päivää sairista. Tai sitten tällä sijaisella ei riittänyt siihen koulutus, tai rohkeus?

    Hae ihmeessä apua jostain muualta!

    VastaaPoista
  7. Itse hain viime vuonna helteiden ja alhaisen hemoglobiinin vuoksi sairaslomaa suoraan työterveydestä. Neuvolaan en edes soittanut, sillä arvasin, että sieltä tulisi kuitenkin saman tyylinen vastaus kuin sinullekin.

    Lomaa sain sen enempää pyytelemättä viikon.

    Neuvola on hyvä paikka, niin kauan kun raskaus sujuu normaalisti.. :/ (no, onhan niitä kivojakin paikkoja tietysti, ja varmaan asiaan vaikuttaa myös henkilökunnan kuormitus jne jne)

    VastaaPoista
  8. Kiitos kommenteista!

    Työterveyshuolto on meillä nykyään ihan minimi eli sen puoleen voi kääntyä ainoastaan työperäisiin asioihin liittyen. Esim flunssan vuoksi sinne ei voi mennä ja oletan raskauden kuuluvan samaan kastiin.

    Toki väsymys jossain määrin kuuluu asiaan, mutta erotan normaalin väsymyksen liiallisesta ja tiedän oman jaksamiseni rajat. Eilinen nukkuminen teki ihmeitä ja kas, ei yhtään supistusta eilen. Soitan tänään toiselle neuvolan vakinaiselle hoitajalle, kyselen kysymykset mitkä jäivät kysymättä ja hänen mielipidettään tästä tilanteesta. Ja jätän negatiivista palautetta eilisestä käynnistä.

    VastaaPoista
  9. Meillä on tosi mukava neuvolatäti (jotain hyötyä oli muutostakin, aiempi täti kun oli vähän erilainen), mutta käytäntö tuntuu tuon lääkäriasian suhteen olevan samanlainen kuin omasi silti. Tosin neuvolassa vaivojani valiteltuani katsoi neuvolan lääkäritilanteen ja totesi, että menee liian pitkälle, kun sieltä ei niitä akuuttiaikoja saa. Kehotti siis menemään terveyskeskukseen omalle lääkärille ja näin myös toimin. Joskus nuo terveydenhuollon käytännöt on niin hankalia, ettei niissä ainakaan potilaan/asiaakkaan etua ole yhtään ajateltu. Sitä lomaa kannattaa kuitenkin hakea ihan oman hyvinvoinnin vuoksi, vaikka onhan se tosi ärsyttävää lähteä sitä varten arvauskeskukseen, kun sen luulisi hoituvan neuvolassakin. Voimia ja tsemppiä.

    VastaaPoista
  10. Neuvolaan vaan palautetta, ihmeellistä toimintaa. Meidän neuvolasta ollaan oltu tyrkyttämässä saikkua pienemmästäkin.

    Ja tuosta selällään nukkumisesta... Tätä sanoisin melko luotettavaksi internet lähteeksi:

    http://www.aitiysneuvola.fi/fi_FI/usein_kysyttya

    Eli sen kun kellit selälläsi jos se ei pahalta tunnu!

    VastaaPoista
  11. Olipa tylsä käynti varsinkin noin palvelunäkökulmasta. Käytännötä varmaan vaihtelee paikkakunnittain hirveästi. Totta on varmaan se, että terkkari itse ei voi määrätä sulle sairaslomaa, mutta tilanne hänen olisi pitänyt ottaa vakavasti! Eli ohjata neuvolalääkärille tai sairaalan äitiyspolille selvittämään tilanne. Kyllähän se nimittäin pitäisi tarkistaa jo siitä näkökulmasta, onko kohdunsuu lähtenyt aukeamaan tai aiheuttaako supistuksia joku infektio.

    Mulla on ollut samat oireet viime viikolla ja mulla vaan sattui olemaan neuvolalääkäri samana päivänä, joka määräsi sairaslomalle saman tien. Terkkari kirjoitti jo ennen lääkäriä lähetteet labraan, koska täällä tutkitaan jatkuvien supistusten yhteydessä infektiot rutiinisti. Ainakin siis siihen olisi pitänyt saada lähete.

    Jos sulla ei työterveys hoida tätä, soittaisin siihen sairaalaan, jossa synnytys tapahtuu. Sieltä synnytyspolilta osataan varmasti neuvoa, mitä kannattaa tehdä. Toki yksityinen gyne voisi olla kanssa ratkaisu. Tylsiä hommia, koska neuvolanhan olisi pitänyt ohjata sut oikeaan osoitteeseen selvittämään asia nyt. Jos sisua löytyy, voisithan soittaa vielä perään ja vaatia osoitetta, missä homma selvitetään nyt eikä kuukauden päästä.

    Tsemppiä, toivottavasti ratkaisu löytyy ja pääset kunnolla lepäämään.

    VastaaPoista
  12. Hienoa Sydänjää! Juuri oikein toimittu!

    Muista luottaa omaan vaistoosi,ja jos siltä tuntuu, uskalla vaatia lomaa,lääkärille pääsyä ym (mitä milloinkin tarvit)jos siltä tuntuu. Ihmisiä neuvolantäditkin on (eli tekevät virheitä) joten kaikkea ei saa/pidä niellä ihan tuosta vain. Tärkeintä on kuunnella omaa sisäistä ääntä.

    (Ja joku tossa antoikin hyvän juomavinkin- eli juominen/juomattomuus todella aiheuttaa helposti kipeitäkin supistuksia! )

    Supparit saa olla aika kipeitäkin, selässäkin,ja usein, ilman että mitään tapahtuisi, että paikat aukenisi. Mutta jos niitä tulee, tilanne on ehottomasti tarkistettava että näin on!

    VastaaPoista
  13. Terkka tosiaan voi kirjoittaa ne kolme päivää ja lääkäri sit lisää. Meillä ainakin kaikki tuollainen otettiin vakavasti ja tutkittiin. Mielestäni sijainen on toiminut vastuuttomasti ja epäammatillisesti. Kyllä neuvolassa pitää pystyä ottamaan kaikki asiat puheeksi ja niihin saada myös vastaus. Jos terkka ei itse tiedä, niin hänen velvollisuus on asiat selvittää. Jaksuja!

    VastaaPoista
  14. Tekisin reklamaation neuvolatoiminnan pomolle. Ei terveydenhoitaja voi kuormittaa tk-päivystystä neuvolan asioilla - heillä on oma lääkäri, jolla pitää olla akuutti"aikoja" tai edes konsultaatiomahdollisuus. Kyseessä oli välinpitämätön vastuunpakoilija tai kesähessu, jolla ei ole oikeuksia...

    Nyt eletään loma-aikaa, eli kuka tahansa voi olla tuuraamassa. Hyvä että kuuntelit itseäsi ja teit omat johtopäätelmäsi. Ota yhteys tulevaan synnytyssairaalaasi jos koet että jotain on vialla, sieltä osataan ohjeistaa tulemaan näytille tai kääntymään oman neuvolan/päivystyksen puoleen.

    VastaaPoista
  15. Olipa sinulla todella karsea käynti. Itsellä on kokemusta monen eri kunnan neuvoloiden toiminnasta ja se on nimenomaan ollut positiivista, että kaikesta on voinut puhua ja kaikki asiat on otettu eri neuvoloissa vakavasti. Yhden ainoan kerran muistan, että erään kaupungin neuvolalääkäri (nuori nainen) ei tuntunut tietävän mistään mitään. Jälkeenpäin olen kuullut hänen antaneen sellaisia arvioita, että henkilöllä ei ole tiettyä sairautta vaikka maallikkokin (ja myöhemmin joku muu lääkäri) on voinut todeta ,että kyllä, henkilö on sairas ja vakavasti.
    Mutta, pidä oma pääsi, tällä kertaa valitettavasti jouduit tumpelon henkilön kanssa tekemisiin. Toivottavasti olosi hieman helpottuu nyt, kun helteet ovat väistyneet. Tsemppiä minultakin :)

    VastaaPoista
  16. Viime kesänä ku soitin omalle neuvolan terkalle, että on ollu vähän sellasta menkkamaista juilintaa yhdistettynä supistuksiin (minä idiootti en itse tajunnu niiden olevan kipeitä supistuksia) käski terkka heti varata ajan terveyskeskuksen puolelta ja sainkin ajan samalle päivälle. Siitä sitten saikkua tasasesti aluksi viikko kerrallaan, sitten parin viikon pätkissä äitiysloman alkuun asti.
    Sun kannattaa hakea ehdottomasti sitä saikkua, koska mulla noi supparit auko paikkoja ja vauva syntyki 38+1 viikolla. Jos oisin rehkiny vaan tunnollisesti töissä niin kuka tietää muinka monta viikkoa aiemmin olis putkahtanu maailmaan.

    VastaaPoista
  17. Täällä neuvola täti varasi ajan tk:n päivystykseen ja sieltä sitten laittoivat yliopistolliseen kun rupesin aukeamaan vko:lla 23. Ja siitä lähtien en mennyt enää töihin. Tk lääkäri kirjoitti aina saikkua kuukaudella eteenpäin. Mutta se oli aina neuvola joka varasi ajan päivystykseen niin minun ei tarvinnut itse jonotella missään ajanvarauksessa. Lopulta viikkoja kertyi sitten 40+4 vaikka olin ihan varma että tulee etuajassa :)
    -Annuli-

    VastaaPoista

Jaa ajatuksesi.