maanantai 7. marraskuuta 2011

Lopussa on alku

Kertoako syntymän jälkeisistä sumuisista päivistä, kun vauvaa piti ajatella hyvin varovasti tai tuli iso itku? Matkasta sairaalasta kotiin, ensipäivistä. Ensimmäisestä hymystä. Aamuheräämisistä, kun köllötämme vauvan kanssa unisina sängyllä ja vain ihmettelemme toisiamme. Kiireettömistä päivistä. Siitä päivän parhaasta hetkestä, sylissä tuhisevasta nyytistä, naama nyttyrällä nukkuvasta vauvelista. Rakkaudesta, onnenhetkistä.

Vai valvotuista öistä, hetkittäisestä väsymyksestä, tekemättömistä kotitöistä, imetyspulmista? Syömättömistä aterioista, parisuhteen muuttumisesta vanhemmuudeksi? Isoista onnistumisen ja epäonnistumisen tunteista.

Vai tästä hetkestä, kun bloggaan, rauhoittelen unissaan ääntelevää vauvaa toisella kädellä ja syön toisella. Ja bloggaan anteeksi millä raajalla?

Onnenhetkiä, nekin, tämäkin.

Lapsettomuus katosi minusta. Siellä synnytyssalissa, kipujen lakatessa eheytyi sydämeni. Poissa on kateus ja katkeruus.

Minä olen se, joka kassalla tunnusluvun unohtaessaan sanoo, että muisti on mennyt kun vauva tuli. Joka sanoo puhelinmyyjälle, että en nyt ehdi lukea lehtiä, kun minulla on tämä pikkuinen ihana vauva. Joka kertoo tuntemattomalle ostavansa leipomistarvikkeita ristiäisiin. Joka täyttää facebookin uutisvirtaa vauva-aiheisilla päivityksillä. Joka pyytää lapselleen kahdeksan kummia, kun haluaa niin monen ihmisen tulevan vauvalle tärkeiksi. Joka olettaa koko pientä maailmaansa kiinnostavan, miten vauva on nyt syönyt, kakannut, nukkunut.

Ja näin on hyvä.

Silti siitä jotain on jäänytkin. Adoptiomatkassa pääsin sivulle 14, kahvipöytäkeskusteluun, jossa epäonnistunutta hedelmöityshoitoaan itkevää työkaveria kommentoitiin. Miksei se adoptoi, ettei tarvisisi enää kitistä. Muisto vanhoista tunteista, en pystynyt jatkamaan, en halua palata vanhaan, en eläytyä pitkään matkaan, ei nyt. Myöhemmin.

Tällä hetkellä minä olen vain äiti.

Vain?

Yhtä hullulta tuntuisi sanoa, että meillä on vain yksi lapsi. Miten kaikki voi olla vain?

Neljä vuotta siinä meni, yrityksen aloituksesta vauvan syntymään. Niin pitkä ja niin lyhyt aika. Miten ottaisin kaiken sen uudelleen, jos tarvitsisi. Miten en enää koskaan halua sille tielle palata.

Neljään vuoteen mahtuu satoja blogikirjoituksia. Kyyneleitä, surusta, enimmäkseen, tänä vuonna myös onnesta. Paljon kateutta, paljon katkeruutta, pohjatonta surua. Kaihoten jotain, mitä ei ollut. Pohjatonta kipua. Kolme blogia - monta alkua, monta loppua. Tämä olkoon niistä viimeinen.

Kuin primadonna, joka antaa viimeisen näytöksensä yhä uudelleen ja uudelleen.

post signature

6 kommenttia:

 1. Kiitos kaikista kirjoituksistasi. <3

  VastaaPoista
 2. Kaunista. Äitiys <3
  Tytti82

  VastaaPoista
 3. Miten tuttuja ajatuksia jälleen kerran. Kiitos kun puit omatkin ajatukseni sanoiksi :)
  -Puolinainen(ko?) ja tytär 2kk.

  VastaaPoista
 4. Kiitos, kun olet jakanut elämääsi meille muille lapsettomuuden kanssa painiskeleville näin blogin muodossa. Tarinasi on valo tunnelin päässä, joka saa kaiken katkeruuden keskellä uskomaan, että ehkä minäkin vielä jonain päivänä olen äiti.

  Parhainta jatkoa sinulle ja perheellesi!

  VastaaPoista
 5. "Lapsettomuus katosi minusta." Tämä oli kirjoituksesi kohokohta minulle. Se voi siis kadota! Ihanaa äitiyttä ja kiitos kaikesta :)

  VastaaPoista
 6. Minusta on ihana lukea näitä onnellisia loppuja blogista, joita itsekin paljon seurasin. Lämpimät onnittelut näin pitkään jälkikäteen.

  Minä toivon, että lapsettomuus tosiaan voi kadota. Olen huomannut näiden viikkojen aikana, että ainakin se lipuu kokoajan kauemmaksi.. Ja toivottavasti pysyy lopulta poissa.

  Kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi :)

  VastaaPoista

Jaa ajatuksesi.